Derfor er fisk sunt

Alle som er oppvokst i Norge har lært at fisk er sunt, og et viktig innslag i kostholdet vårt. Men hvorfor er det sunt, og hvilke viktige næringsstoffer har fisken? Er all fisk sunt? Hva med dagens miljøutfordringer og miljøgifter i fisken? Hvorfor bør gravide holde seg unna visse typer fisk? Og hva sier egentlig de norske helsemyndighetene om den sunne fisken?

Så mye fisk bør du spise hver uke

Kostholdsrådene når det kommer til fisk er å spise to til tre fiskemiddager i uken. Av disse bør halvparten bestå av fete fisketyper, som laks og ørret. Sild og makrell er også fisk som regnes som fete fisketyper. Vær oppmerksom på at annen sjømat eller skalldyr ikke regnes som fisk, og dermed ikke teller med i anbefalingene. Men skalldyr er gode og næringsrike alternativer som absolutt er gunstig for et variert og næringsrikt kosthold.

Ditt ukentlige fiskemål bør ligge på opp mot 450 gram ren fisk. Det er vanlig å beregne mellom 150 og 200 gram per porsjon til middag. Du kan også regne inn omtrent 25 gram når du spiser fisk som pålegg, slik som makrell i tomat eller røkt laks. Spiser du seks skiver i uken med fisk, så tilsvarer det altså én av de anbefalte middagsporsjonene.

Fisk er som gull for helsen din

Spiser du fisk så får du i deg alle de næringsstoffene som kroppen din trenger for  å fungere normalt. Lurer du på hvilke næringsstoffer dette er, og hvilke effekter de har på kroppen din? Les videre.

De viktige omega-3-fettsyrene

Omega-3 sørger blant annet for at blodårene dine blir mer elastiske. De marine fettstoffene motvirker prosessen som danner blodpropper, stabiliserer hjertets rytme og senker blodtrykket ditt. Derfor har den så gunstige gevinster for hjerte- og karkretsløpet ditt. Forskning har faktisk vist til at personer som spiser minst to fiskemåltider i uken har hele 29 % redusert risiko for å få hjerteinfarkt sammenlignet med de som ikke spiser nok fisk.

Omega-3 fettsyrene forebygger dessuten utvikling av flere krefttyper, slik som bryst- og prostatakreft samt tarmkreft – tre av de vanligste krefttypene blant nordmenn. Også for gravide og ammende kvinner er omega-3 full av gunstige effekter. Det forebygger fødselsdepresjon hos mor, og forebygger lav fødselsvekt samt for tidlige fødsler. Men enda viktigere – omega-3 er veldig viktig for utviklingen av både synet og hjernen til fosteret og det nyfødte barnet.

Vitamin A

I tillegg til at omega-3 er viktig for utvikling av synet, så er også vitamin A viktig for et godt syn. Dessuten spiller det en viktig rolle for å opprettholde et sunt immunforsvar.

Vitamin D

Vitamin D er nødvendig for at kroppen skal kunne ta opp kalsium, og disse to stoffene er helt essensielle for skjelettet vårt. Vitamin D mangel fører til benskjørhet, økt risiko for benbrudd, rakitt (hos barn) og smerter i muskler og skjelettet.

Proteiner

Proteiner er kroppens byggesteiner, og uten de viktige byggesteinene så kan ikke liv eksistere. Fisk er en av de viktige kildene til proteiner, og ved å spise mer fisk så øker du sjansen for at du får dekket dine næringsbehov når det kommer til proteiner.

Selen og jod

Selen er en viktig del av immunforsvaret, og jod spiller en viktig rolle for stoffskiftet. Jod er dessuten viktig for fosterets vekst og mentale utvikling.

Så var det de gravide da

Hvorfor sier noen at gravide må være forsiktige, og ikke kan spise hvor mye eller hvilken fisk de vil? Det er riktig at det finnes større mengder miljøgifter i dag, og også vår dyrebare fisk inneholder mer av disse giftstoffene. Allikevel er det slik at fisken i Norge kontrolleres, og dersom du følger helsetilsynets anbefalinger, så vil både du og fosteret være beskyttet. Selv om du er gravid, så kan du kose deg med lekre fiskemåltider. Vær bare obs på følgende veiledninger:

  • Ikke spis gjedde og abbor over 25 cm
  • Ikke spis røye og ørret som veier mer enn 1 kg
  • Unngå rakfisk på grunn av bakterier
  • Unngå sel og blåkveite på grunn av fremmedstoffer
  • Unngå også eksotisk fisk, på grunn av fremmedstoffer, men tunfisk på boks er trygt å spise
Privacy Policy