Det asiatiske kjøkkenet

Dette er egentlig et veldig vidt og upresist begrep, da det finnes store variasjoner innad i Asia, og med tanke på at Asia er verdens største verdensdel så er det innlysende at et asiatisk kjøkken har store ulikheter. Fellestrekkene er nok den utstrakte bruken av gode grønnsaker og ris, samt en generøs bruk av ulike krydder og smaker. Vi skal se litt nærmere på noen retninger innenfor det asiatiske kjøkkenet.

Thailand

Mange nordmenn har valfartet til Thailand, og det er vel et fåtall av oss som ikke liker de spennende og sterke smakene. Det thailandske kjøkkenet er fargerikt, enkelt og elegant. Viktige råvarer er svin, kylling og fisk samt skalldyr. Når det er snakk om krydder, urter og ingredienser som vekker smaksløkene så finner vi ingefær, chili, basilikum, koriander, sitrongress og karripasta. Som tilbehør er ris eller nudler en selvfølgelighet. Thailandske supper og vårruller er tidløse thailandske klassikere, og har en stor plass i mange nordmenns hjerter.

Vietnam

Visste du at det vietnamesiske kjøkken er kjent for å være blant de sunneste? Her finner du ferske råvarer der friske grønnsaker er grunnmuren på kjøkkenet. Du finner minimalt med meieriprodukter, og bruken av oljer er også på et minimum. Det er disse tingene som gjør det vietnamesiske kjøkkenet så sunt. Sammen med grunnmuren av friske grønnsaker, urter og salat serveres det deilige fisk- og kjøttretter. Også i Vietnam er supper og vårruller en selvfølgelighet. Den pizzainspirerte “banh mi” er en enkel rett som du kan prøve deg på når du vil imponere dine venner og familie.

Kina

Reiser du til Kina, så kommer du ikke utenom svinekjøtt. Kineserne spiser faktisk mer enn dobbelt så mye svin som oss nordmenn. Får du muligheten til det bør du prøve klassikere som steam buns, som har et deilig og saftig fyll. Eller hva med rødkokt sideflesk? Men i likhet med begrepet “det asiatiske kjøkkenet”, så er også begrepet “det kinesiske kjøkken” veldig upresis. Kina er et enormt land med mange ulike regioner som har sine egne tradisjoner når det kommer til mat. Det er vanlig å dele Kina inn i fem hovedregioner når vi snakker om mat. Disse er Nord-Kina, Shanghai, Kanton, Beijing og Sichuan.

I Nord-Kina finner vi kraftige og sterke retter som “dim sum”. Man sier at maten nord i landet er preget av det barske klimaet som finnes der. Shanghai er derimot en kystregion som har latt seg påvirke av vesten. Her finner du selvsagt sjømat, men også de mildere sursøte sausene. Både tørket sopp og fisk er vanlige innslag i Shanghai.

Når du reiser videre til Kanton vil du også finne både dim sum og sursøte sauser, men her er det større mangfold enn i det øvrige kinesiske kjøkken. Både dumplings, wokede nudler og vårruller har sin faste plass i Kanton. I Beijing blir du møtt av retter fra hele Kina, men i en høyere klasse. Det skyldes at mange av de beste kokkene ble sendt til Beijing for å lage mat for keiserens hoff. To klassikere du ikke må gå glipp av når du besøker hovedstaden er Hot Pot og Peking-And.

Sist, men slett ikke minst, bør du besøke Sichuan – et kjøkken preget av sterke retter med chili og sichuanpepper.

India

Kylling, lam, karri og yoghurt er viktige ingredienser i det indiske kjøkkenet. Dette er et kjøkken der veldig mange vegetarianere har funnet sin mathimmel. Kjøtt er dyrt, og frukt og grønnsaker er enkelt å dyrke fram i det indiske klimaet. Derfor er det utviklet veldig mange smaksrike vegetarretter. For inderne er maten gudenes gave, slik at mennesket kan oppnå både åndelig og fysisk balanse. Hvem får vel ikke vann i munnen når de hører om store, rykende ferske nanbrød med hvitløk og tikka masala? Indias mattradisjoner er på en måte delt i to, da det sørlige India er preget av mye frukt og grønnsaksretter kombinert med kylling og lam, mens det nordlige India bruker mye safran, nøtter og yoghurt sammen med kjøtt- og grønnsaksrettene.

Privacy Policy