Det italienske kjøkkenet

Italia har et av de mest anerkjente kjøkkenet i verden. De er kjent for sine pizzaer og pastaretter så vel som iskrem og spekepølser. For ikke å glemme delikatessene som ost, vin og kaffe. Det italienske kjøkken kjennetegnes ved sine gode råvarer og smaker som kombineres med enkelthet og veldig lange stolte tradisjoner.

Italia er et mangfoldig land med mange matregioner som hver og en har sine spesialiteter. Regionene er inndelt i sør og nord, kyst og fjell samt fastland og øyene. Ulike råvarer trives best i sine respektive regioner, og er grunnmuren i mange av de populære og klassiske smakene.

Nord-Italia

Nord i landet finner vi syv regioner – Piemonte, Valle d’Aosta, Lombardia, Liguria, Trentino-Alto Adige, Veneto og Friuli-Venezia Giulia. De tre sistnevnte ligger i nordøst, og de andre fire ligger i nordvest.

Liguria skiller seg fra de andre regionene med sin bruk av basilikum. To av spesialitetene er foccacia og valnøttsaus. De flotte fjellene gir gode forhold for smaksrike urtevekster. I Lombardia finner vi noen av de beste ostene som Italia har å by på, oster som Gorgonzola og Taleggio. Her kan du også spise klassikeren risotto alla milanese. Du finner også berømte oster i Valle d’Aosta, slik som Fontina, Toma & Robiola. Leter du etter gode trøfler, så skal du reise til Piemento. Her kan du smake på den fantastiske hvite Alba-trøffelen. Den blir gjerne servert sammen med egg, pasta eller fonduta med smeltet Fontina. Italias beste grissini, deilige konfekter og viner som Barolo må du også få med deg når du er i Piemento.

Friuli-Venezia kan by på prosciutto di San Daniele – en mild skinke med en utsøkt smak. I Veneto er det sjømaten som dominerer, og rettene er enkle men veldig gode. Her hører også risotto og bønnesuppe med til den tradisjonelle kosten. Trentino-Alto Adige er en region som er delt i to retninger. Den ene retningen er fra Østerrike og den andre italiensk. I Alto Adige finner du gulasch,canederli og speck, og i den italienske tradisjonen i Trentino får du servert canederli & strudel.

Midt- og Sør-Italia

Her finnes det fire regioner som er velkjente for både fersk pasta, robuste viner, smakfulle oster og god salumi. Emilia-Romagna er kjent for å være Italias beste matdistrikt. Her produseres den kjente prosciutto di Parma og klassikeren Parmiggiano-Reggiano blir revet over distriktets egne ferske eggpasta. Her får du også servert yndlingsretten tortellini. Er du på jakt etter spaghetti bolognese, så må du be om å få ragù, som denne retten heter i Emilia-Romagna.

Le Marche byr på vincisgrassi, en lasagne med prosciutto og kyllinglever. Både hvit og svart trøffel samt fennikel og skogsopp er klassiske råvarer som brukes hyppig her. Nærheten til Adriaterhavet har dessuten tryllet fram berømt sjømat, slik som brodetto – en fyldig og god fiskegryte. Når du besøker Toscana vil du derimot finne mye kjøttretter samt retter basert på bønner. Her produseres også de fineste jomfruoljene, som gjør seg like godt på all mat, enten det er brød, salater eller gryter.

Det finnes én region i Italia som ikke har kyst, og det er Umbria. Her finner du deilige trøfler, skogsopper og pecorinoost. Ikke gå glipp av villsvinet når du er her, som livnærer seg på de smakfulle trøflene, og en rett med villsvin og trøfler er en opplevelse i seg selv. Umbria er mest kjent for nettopp sin bruk av svinekjøtt.

Sør i Italia finner vi hele 9 regioner, og her finner du mye god og klassisk italiensk husmannskost. Italienerne bruker de råvarene som de har for hånden, og i og med at det solfylte og varme klimaet gir gode vilkår for mange urter og grønnsaker, så er mye av kosten basert på deilige urtesmaker og fargerike grønnsaksretter som gleder både øyne og mage.

Når det kommer til den populære pizzaen, så er det Napoli som anses for å være den virkelige hjemplassen for pizzaen.

Privacy Policy