Kjøttdeig vs. Karbonadedeig

Trodde du at kjøttdeig og karbonadedeig var samme sak? Da må du tro igjen. Vi forteller deg om hva som skiller disse to, og om hvilke retter som egner seg best for det ene eller det andre, og hvorfor.

Forskjellen på kjøttdeig og karbonadedeig

Det er mer fett i kjøttdeigen enn i karbonadedeigen, og derfor vil det også være mer smak i kjøttdeigen. Stort sett så er også kjøttdeigen billigere enn karbonadedeigen. Karbonadedeigen er ansett for å være sunnere, og brukes flittig av personer med fokus på et sunnere kosthold. Det er faktisk så mye som opptil tre ganger så mye fett i kjøttdeigen. Ønsker du å bruke råvarer der smaken er det som teller, så bør du velge kjøttdeig, men skal du velge råvarer der det er næringsinnholdet og sunnhetsskalaen som råder, så må du velge karbonadedeig. De egner seg dessuten til litt ulike retter.

Dersom det er mer enn 14 % fett, så kan det ikke kalles for kjøttdeig. En karbonadedeig kan ikke inneholde mer enn 5 % fett, da mer enn dette vil gjøre den til en kjøttdeig. Når det gjelder vann og salt, finnes det også grenser for hvor mye en kjøttdeig eller karbonadedeig kan inneholde. Saltet tilsettes naturligvis for å konservere kjøttet, slik at det holder seg lengre. Vannet tilsettes kun for å øke vekten på kjøttet. Derfor er det mange som velger å kjøpe kjøttdeig uten tilsatt vann. Kjøper du kjøttdeig uten tilsatt salt, så vær obs på å ikke gå i den fellen at du salter maten ekstra under tilberedelse. Da forsvinner hele poenget med å handle kjøttdeig uten tilsatt salt.

Bruksområder for kjøttdeig

Helt vanlig kjøttdeig gjør seg veldig godt når du skal lage klassiske, hjemmelagde kjøttkaker av farse blandet med mel og væske. Du bør velge kjøttdeig med salt, da saltet gjør deigen lettere å forme til kaker. En kjøttdeig vil dessuten gi deg saftigere kjøttkaker enn du får ved bruk av karbonadedeig.

Skal du lage hamburgere, så er det kjøttdeig som gjelder. Da får du saftige og smakfulle burgere.

Bruksområder for karbonadedeig

De norske helgefavorittene taco, pizza og lasagne egner seg veldig godt sammen med den magre karbonadedeigen. Hamburger er ikke tingen du vil lage med karbonadedeigen, men karbonader derimot! Den magre karbonadedeigen inneholder ikke animalsk fett, og passer utmerket godt til kjøttsauser så vel som gryteretter.

Dersom det er helsemessige årsaker som gjør at du må velge det ene eller det andre, så bør du i de fleste tilfellene velge karbonadedeig. Du kan få fram mange gode smaker i både gryteretter og andre kjøttretter. Tommelfingerregelen er allikevel at du unngår karbonadedeig når du skal lage kaker og burgere, da karbonadedeigen ikke kan gi deg de saftige resultatene.

Deilige hamburgere

Bland litt salt, pepper og egg sammen med kjøttdeigen. Egget vil bidra til at deigen holder seg bedre sammen. Anvend heller andre smaker i tilbehøret til hamburgeren, og la kjøttet komme til sin rett. Stek burgerne på medium eller sterk varme. Du vil se at det begynner å piple på oversiden av hamburgeren når den er klar til å snus til den andre siden. Ikke snu hamburgerne fram og tilbake, men la dem få kose seg i fred i pannen. Prøv å smøre litt olje på hamburgerbrødene, og kanskje litt hvitløkspulver før du steker dem i ovnen. Server med ønsket tilbehør.

Fristende karbonader

Bland salt og pepper inn i karbonadedeigen sammen med litt revet ost. Form karbonader og stek dem et par minutter på hver sin side i pannen, og legg dem deretter i stekeovnen. Her steker du dem i 7-8 minutter på 225 grader. Server karbonadene på nystekt brød sammen med stekt løk, eller prøv deg på noe nytt med salsa og mangosalat.

Privacy Policy